سنگین ترین اعمال

از جملهفوايد بسيار بزرگ ذكر شريف صلوات، برطرفساختن ظلمتها از نواحي وجود انسان است! چونآدمي با همة نورانيّتيكه در فطرت خود داراست، باز،گرفتار چهارگونه تاريكي و ظلمت است: ظلمت در طينت، افكار، اخلاق و اعمال. و صلوات بر رسول(ص) وآل رسول(ع)، اينظلمتها را به نور تبديل ميكند. در زيارت جامعه ميخوانيم: وَ خَلَقَكُمُ الله أنواراً فَـ...جَعَل صَلاتَنا عَلَيكُم وَ ما خَصَّنا بِهِ مِن وِلايَتِكُم طيباً لِخَلقِنا وَ طَهارَهً لأنفُسِنا وَ تَزكِيَهً لَنا وَكَفّارَهً لِذُنوبِنا؛ خدا شما خاندان نبوّت را انواريآفريد، پس...چنان مقرّر فرمودكه صلوات ما بر شما و مَحبّت ما نسبت به شما، سبب پاكيزگي سرشت ما و طهارت جانهاي ما و مُزَكّي گشتن اخلاق ما وكفّارة گناهان ما گردد.
در اينجملات نوراني، به چهار ظلمت در نهادآدمي اشاره شدهاست: ظلمت در سرشت، ظلمت در افكار، ظلمت در اخلاق و ظلمت در اعمال. و نيز، چهار اثر براي صلوات بر خاندان رسول و مَحبّت بهآنانوار عرشي بيان شدهاست:
1 ـ طيباً لِخَلقِنا؛ پاكيزگي در سرشت وآفرينش. درختيكه ميوة بد دارد، اگر با درخت خوشميوهاي پيوند بخورد، خوشميوه ميشود. طينتآدمي نيز اگر با شجرة طيّبة ولايت پيوند بخورد، خوشطينت ميشود.
2 ـ طَهارَهً لأنفُسِنا؛ پاكي جان و دل، و دوري از افكار پليد و ناپاك.
3 ـ تَزكِيَهً لَنا؛ مُنَزّه شدن از خصلتهاي پستكه موجب ميشود انسان، بيپروا در ارتكابگناهگردد.
4 ـكَفّارَهً لِذُنوبِنا؛ برطرف شدنآثارگناهان از درون انسان.
اكنون، به اينحديث شريف توجّهكنيمكه: مرحومكُليني(رض)، از ابوبصير، از امام صادق(ع) نقل ميكندكه فرمود: إذا ذُكِرَ النِّبِيّ، فَأكثِرُوا الصَّلاهَ عَلَيه؛ وقتي اسم پيغمبر برده ميشود، زياد بر او صلوات بفرستيد.
در بين ما سنّت خوبي استكه پس از نمازهاي روزانه،آية 56 سورة احزاب: «إنَّ الله وَ مَلائِكَتَه يُصَلّونَ عَلَي النَّبِيّ، يا أيُّهَا الَّذينَآمَنوا، صَلّوا عَلَيه وَ سَلِّموا تَسليما» خوانده ميشود و بعد سه بار صلوات ميفرستيم و اينسه بار حدّاقلّكثرت استكه فرمود: زياد صلوات بفرستيد. زيرا مَن صَلّي عَلَي النَّبِيّ صَلاهً واحِدا صَلَّي اللهُ عَلَيه ألفَ صَلاهٍ في ألفِ صَفٍّ مِنَ المَلائِكَه، وَ لم يَبقَ شَيءٌ مِمّا خَلَقَهُ الله، إلاّ صَلّي عَلَيه؛ هركس، يكبار صلوات بر رسول بفرستد، خداوند، هزار صلوات با هزار صف از ملائكه، بر اينبنده ميفرستد و بلكه همة كائنات عالَم، بر او صلوات ميفرستند.
در روايت ديگر، اينجمله را هم امام(ع) ازآية 43 همينسوره، اضافه فرموده: أ ماتَسمَعُ قَولَ الله، عَزَّ وَ جَلّ: هُوَ الَّذي يُصَلّي عَلَيكُم وَ مَلائِكَتُه، لِيُخرِجَكُم مِنَ الظُّلُماتِ إلَي النّور؛ آيا نميشنويگفتار خدا را كه: خدا و فرشتگانش بر شما صلوات ميفرستند تا شما را از ظلمتها بيرونآورده و به نور برسانند؟
حال، ما وقتي جملات يادشدة از زيارت جامعه را كنار اينحديث و اينآيه بگذاريم، به ايننتيجه ميرسيمكه: وقتي ما بر رسول خدا(ص) صلوات ميفرستيم، بر حسَب مُفاد حديث منقول از امام صادق(ع)، خدا با هزار صف از فرشتگان، هزار صلوات بر ما ميفرستد و صلوات خدا هم، به مفادآية شريفة 43 سورة احزاب، ما را از ظلمت به نور ميآورَد و سرانجام، بر حسب مُستَفاد از جملات منقولة از زيارت جامعه، خدا ما را از چهار ظلمت بيرون ميآورد و بهبركت اين صلوات، در چهار ناحيه از سرشت و افكار و اخلاق و اعمال، به نورانيّت ميرساند.
بنابراين، ما بايد در تمام نواحي وجود خود، غرق در نور شدهباشيم و در سراپاي وجود ما، ظلمتي باقي نماندهباشد. چون ما، در شبانهروز، فراوان صلوات ميفرستيم و نتيجتاً روزانه هزارها صلوات از خدا به ما ميرسد.
حال، اينسؤال توأم با تعجّب و حيرت طرح ميشودكه: چگونه است ما با اينهزاران صلوات نورآفرين خدا كه شبانهروز به ما ميرسد، در عين حال، خود را مشاهده ميكنيمكه همچنان در ظلمت بهسر ميبريم و تاريكيهاي مادّي و معنوي، از هرسو، ما را احاطه كردهاست!! چرا چنين است؟! با اينكه مقتضاي زيارت جامعه و حديث وآيه، ايناستكه: هيچ ظلمتي در سراسر زندگي ما باقي نماندهباشد و غرق در نور محض شدهباشيم!
تاریخ انتشار : ۱ خرداد ۱۳۹۲
نویسنده : مدیر سایت
تاکنون هیچ دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.